Upgrades

Svako povećanje obima poslovanja zahtjeva proširenja i nadogradnje, webhosting nije iznimka. Već neko vrijeme radimo na raznim poboljšanjima usluge, nadogradnjama serverskog hardvera, softvera, sigurnosnih alata… Jedan od većih zahvata je bio prije nešto malo više od godinu dana kad smo jedan dio opreme preselili u datacentar lociran u Zagrebu, potez se pokazao kao pravi pogodak te smo u datacentar u proteklih godinu dana postavili dodatnih 25 servera. Zadnjih par mjeseci planiramo sljedeći u nizu velikih koraka koji uključuje novu kolokacijsku salu, upgrade opskrbe električnom energijom kao i upgrade neprekidnih napajanja.

Kako se radi na nadogradnji električne mreže, ovo je jedan od neugodnijih upgradea jer zahtjeva povremena iskapčanja opskrbe strujom sukladno tome i nedostupnost servera. Upgrade smo namjerno tempirali u ljetnim mjesecima i kasnim noćnim satima kako bi se smanjila nedostupnost u redovnom radu servisa.

Upgrade je podjeljen u dvije faze. Prva je predviđena večeras 8.7.2008. oko 1h i predviđa downtime od 15-tak minuta. U tom roku puštamo u pogon novu fazu električne energije.

Druga faza je planirana za vikend 12.-13. 7. nakon 1h i obuhvaća seljenje opreme u novo otvoreni datacentar. Unutar ovog downtimea će se izvršiti upgrade rama na nekim serverima i rutinsko održavanje hardvera. Downtime pojedinog stroja ne bi trebao biti veći od 30-tak minuta.

Što to znači za korisnike?

Dobar dio ne bi niti trebao primijetiti downtime pošto će isti biti u kasnim noćnim satima za vikend. Neće doći do nikakvih promjena u softverskim postavkama tako da ovi planirani downtime-i neće utjecati na naknadni rad stranica i servisa hostanih na našim serverima.

Što to znači za nas?

Povećanje kapaciteta datacentra, produženo vrijeme autonomije servera u slučaju ispada električne mreže, bolji kontrolirani mikroklimatski uvjeti datacentra. Sve ovo omogućuje nam daljnje širenje poslovanja kao i par ugodnih hosting iznenađenja koja pripremamo korisnicima na jesen.

Povezani članci

Odgovori